Persicaria (Duizendknoop)
Persicaria (Duizendknoop)
Persicaria (Duizendknoop)
Persicaria (Duizendknoop)
Persicaria (Duizendknoop)
Persicaria (Duizendknoop)
Plantencatalogus

Persicaria (Duizendknoop)

Duizendknoop, Perzikkruid, Adderwortel, polygonacea

Een groep van planten met kleurige aardjes of pluimachtige bloeiwijze. Enkele soorten zijn echte woekeraars, die komen in mijn sortiment vanzelfsprekend niet voor.
 

Algemeen

Een groep van planten met kleurige aartjes of pluimachtige bloeiwijze. Veel soorten zijn echte woekeraars, let dan ook op welke soorten u krijgt of koopt. In mijn assortiment vindt u de uitsluitende de 'plaatsvaste' soorten die verrassen in bloemkleur, bladtekening en verscheidenheid in hoogten.

Verzorging

Over het algemeen is de Persicaria een gemakkelijke plant. Zelfs op zandigere grond groeit en bloeit de Persicaria prima. Geef de plant een zonnige of halfschaduw plaats en een voedzame grond die niet al te droog wordt.

Gebruik in de border

Binnen de persicaria's bestaat veel variatie. Er zijn laagblijvende kruipers die in de voorzomer bloeien zoals P. bistorta Superba, de bladpersicaria's (P. virginiana) die voornamelijk gebruikt worden vanwege de bladkleur en -tekening en dan de hoger P. amplixicaulis. Deze cultivars worden ruim een meter hoog en bloeien in juli tot oktober. Echt soorten voor achterin de border.

Diversiteit

Binnen het Persicaria amplexicaulis vindt de nodige vernieuwing plaats. De vernieuwing richt zich op dikkere bloem waardoor deze duidelijker zichtbaar wordt, andere kleuren en compactgroeiend. Interessante nieuwigheden komen veelal van de Belgische tuinarchitect Chris Chyselen (www.chrisghyselen.be).  Ik heb dan de P. amplexicaulis Rosea en Firetail al vervangen. Interessante nieuwe soorten zijn Dikke Floskes, Red Baron, Fascination, Orangefield, Fat Domino en Blackfield.

Sinds 2011 begint het sortiment zich aardig uit te breiden. Vanuit België komen ook nieuwe soorten die laag zouden blijven. Bij mij is dat helaas niet het geval geweest. Ik ben dan ook nog wat terughoudend met de zogenaamde "aanwinsten". Het verschillen tussen als die nieuwe rode soorten is nauwelijks meer te herkennen.

Rood

Dikke Floskes met zijn dikkere dofrode bloemen blijft aangenaam laag. P. amplexicaulis Fascination heeft zeer lange zalmroze aartjes wordt zo'n 150 cm hoog. Red Baron heeft een dieprode kleur, wordt maar zo'n 80 cm hoog en valt niet om. Inmiddels is de mooie donkerrode Blackfield goed verkrijgbaar. Informeer wel of dit soort vegetatief vermeerderd is en dus niet gezaaid om te voorkomen dat de kleur net iets minder donker is.

Een ander nieuw soort is Fat Domino met dikke donkerrode trossen. Ten opzichte van Blackfield wordt dit soort hoger (150 cm) en het blad is grover.

Roze

Een ander interessant soort is Early Pink Lady met donkere knoppen en diep roze kleur die een tweekleurig effect geeft. Voordeel van dit al langer bestaand soort is dat deze vanaf medio juni bloeit tot ver in de herfst.

Een nieuwigheid is Pink Elephant. Een compact groeiend soort (60-80 cm) met roze aartjes die gedeeltelijk hangen.

Bladplanten

Interessante 'bladsoorten' zijn P. virginiana Lance Corporal, Comptons's Form en Painter Pallette. In de categorie 'laagblijvende kruipers' beveel ik de P. bistorta Hohe Tatra aan vanwege de dieproze aartjes, lange bloei (eind mei-september) en de maar zeer beperkte kruipende eigenschap. Niet te vergeten vormt de plant na enkele jaren een decoratieve pol door de rangschikking van de lancetvormige bladeren.

Boedembedekker

Een goede bodembedekkende persicaria is affinis Kabouter, groeit goed en bloeit rijk en lang met witte en roze trosjes.

Bekijk het sortiment